Dünya Kulak ve İşitme Günü
İşitme, hiç kuşkusuz her yaş grubu için çok önemli bir duyu ancak çocuklarda bu önem daha da artıyor. Çünkü çocuğun sağlıklı iletişim kurabilmesi ve konuşma yeteneğinin gelişmesi için işitmesi şart.
3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü nedeniyle açıklama yapan ve işitme kaybının özellikle çocukların sosyal yaşamını ve öğrenme yetisini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadlullah Aksoy, hem anne karnında geçirilen enfeksiyonlardan kaynaklanan hem de doğuştan olmayan yani edinilmiş işitme kayıplarına değindi.
Tekrarlayan üst solunum yolu ve orta kulak enfeksiyonları ile birlikte bakteriyel ve viral enfeksiyonların da orta kulakta iltihaplanma yaparak işitme kaybına neden olabildiğini aktaran Aksoy, “Çocukluk çağında çok sık görülen ve şu anda aşılama programlarına bağlı olarak sayısı son derece azalan kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi viral hastalıklar da koklea ve iç kulaktan beyne giden işitme sinirinde hasar yaparak işitme kaybı oluşturabilir. Bunlar tek kulakta olabildiği gibi her iki kulağı da etkileyebilir. Enfeksiyonlar dışında çocukluk yaşlarında geniz eti, bademcik, alerji ve gastroözofageal reflüye bağlı olarak orta kulakta sıvı birikmesi oluşursa, bunun sonucunda da işitme kaybı gelişebilir” dedi.